ای روح دو صد مسیح محتاج دَمَت / زهرایی و خورشید غبار قدمت/ كو گفته كه تو حرم نداری بانو/ ای وسعت دلهای شكسته،حَرَمت/شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)تسلیت باد


چه كسی گفته زهرا (س) حرم ندارد؟ مگر نمی‌دانند كه قلب‌های این همه شیعه داغدار وسعت حرم دختر پیامبر است؟
شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) تسلیت باد

1396/11/30
|
10:31

فاطمه (علیها السلام) در نزد مسلمانان برترین و والامقام ترین بانوی جهان در تمام قرون و اعصار می‌باشد. این عقیده بر گرفته از مضامین احادیث نبوی است. این طایفه از احادیث، اگر چه از لحاظ لفظی دارای تفاوت هستند، اما دارای مضمونی واحد می‌باشند. در یكی از این گفتارها (كه البته مورد اتفاق مسلمانان، اعم از شیعه و سنی است)، رسول اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می‌فرمایند: "فاطمه سرور زنان جهانیان است". اگر چه بنابر نص آیه شریفه قرآن، حضرت مریم برگزیده زنان جهانیان معرفی گردیده و در نزد مسلمانان دارای مقامی بلند و عفت و پاكدامنی مثال‌زدنی می‌باشد و از زنان برتر جهان معرفی گشته است، اما او برگزیده‌ی زنان عصر خویش بوده است. ولی علو مقام حضرت زهرا (علیها السلام) تنها محدود به عصر حیات آن بزرگوار نمی‌باشد و در تمامی اعصار جریان دارد. لذا است كه پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در كلامی دیگر صراحتاً فاطمه (علیها السلام) را سرور زنان اولین و آخرین ذكر می‌نمایند. اما نكته‌ای دیگر نیز در این دو حدیث نبوی و احادیث مشابه دریافت می‌شود و آن اینست كه اگر فاطمه (علیها السلام) برترین بانوی جهانیان است و در بین زنان از هر جهت، كسی دارای مقامی والاتر از او نیست، پس شناخت سراسر زندگانی و تمامی لحظات حیات او، از ارزش فوق العاده برخوردار می‌باشد. چرا كه آدمی با دقت و تأمل در آن می‌تواند به عالیترین رتبه‌های روحانی نائل گردد. از سوی دیگر با مراجعه به قرآن كریم درمی‌یابیم كه آیات متعددی در بیان شأن و مقام حضرتش نازل گردیده است كه از آن جمله می‌توان به آیه‌ی تطهیر، آیه مباهله، آیات آغازین سوره دهر، سوره كوثر، آیه اعطای حق ذی القربی و... اشاره نمود كه خود تأكیدی بر مقام عمیق آن حضرت در نزد خداوند است. این آیات با تكیه بر توفیق الهی، در مقالات دیگر مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ما در این قسمت به طور مختصر و با رعایت اختصار، به مطالعه شخصیت و زندگانی آن بزرگوار خواهیم پرداخت.



نام، القاب، كنیه‌ها

نام مبارك آن حضرت، فاطمه (علیها السلام) است و از برای ایشان القاب و صفات متعددی همچون زهرا، صدیقه، طاهره، مباركه، بتول، راضیه، مرضیه، نیز ذكر شده است.

فاطمه، در لغت به معنی بریده شده و جدا شده می‌باشد و علت این نامگذاری بر طبق احادیث نبوی، آنست كه: پیروان فاطمه (علیها السلام) به سبب او از آتش دوزخ بریده، جدا شده و بركنارند.

زهرا به معنای درخشنده است و از امام ششم، امام صادق (علیه السلام) روایت شده است كه: "چون دخت پیامبر در محرابش می‌ایستاد (مشغول عبادت می‌شد)، نورش برای اهل آسمان می‌درخشید؛ همانطور كه نور ستارگان برای اهل زمین می‌درخشد."

صدّیقه به معنی كسی است كه به جز راستی چیزی از او صادر نمی شود. طاهره به معنای پاك و پاكیزه، مباركه به معنای با خیر و بركت، بتول به معنای بریده و دور از ناپاكی، راضیه به معنای راضی به قضا و قدر الهی و مرضیه یعنی مورد رضایت الهی.(1)

كنیه‌های فاطمه (علیها السلام) نیز عبارتند از ام الحسین، ام الحسن، ام الائمه، ام ابیها و...

ام ابیها به معنای مادر پدر می‌باشد و رسول اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) دخترش را با این وصف می‌ستود؛ این امر حكایت از آن دارد كه فاطمه (علیها السلام) بسان مادری برای رسول خدا بوده است. تاریخ نیز گواه خوبی بر این معناست؛ چه هنگامی كه فاطمه در خانه پدر حضور داشت و پس از وفات خدیجه (سلام الله علیها) غمخوار پدر و مایه پشت گرمی و آرامش رسول خدا بود و در این راه از هیچ اقدامی مضایقه نمی‌نمود، چه در جنگها كه فاطمه بر جراحات پدر مرهم می‌گذاشت و چه در تمامی مواقف دیگر حیات رسول خدا.

دسترسی سریع