بهروز افخمی در رادیو نمایش به حواشی پاسخ داد

بهروز افخمی كارگردان سینما ومحسن فرهادی معاون فنی مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت ، میهمان نمای نقره ای رادیو نمایش شدند.

1399/09/15
|
12:42

به گزارش روابط عمومی رادیو نمایش، در نشستی كه با حضور كارشناسان و دو میهمان ویژه برنامه برگزار شد بهروز افخمی در خصوص حاشیه های پیش آمده نكاتی را مطرح كرد كه مشروح آن را در ذیل می خوانید .
*به سراغ پرونده این هفته و محمد صابری عزیز كه لطف كردند و این هفته نیز با ما همراه شدند برویم.
صابری: امیدوارم كه این جمعه هم بتوانیم گپ خوبی در مورد مسائل سینما بزنیم و جا دارد كه بگویم چه سوژه ی داغی هم داریم چون مصداقی است و بحث كلی گویی نیست.
*آن آقای صابری كه گفته است تمام سینما ها را تعطیل كنید با این آقای صابری كه در خدمت ما هستند با هم در یك رضا فرق می كنند( محمد رضا صابری).
بله. بنده نیز ماجراهایی با ایشان داشتم.
*او محمد رضا صابری است و تو محمد صابری.
بله. نكته ای كه برای ورودی این بحث امشبمان گفتم مصداقی است و بنظرم بد نیست كه یادآوری كنیم، بحث هفته قبلمان و 2 هفته پیش تر می باشد كه ما در مورد اینكه نسبت سینما و حال و هوای سینما با كرونا چه است و چه اتفاقاتی دارد می افتد صحبت كردیم و هم در مرحله اكران و نمایش آنلاین گپ زدیم و هم 2 برنامه برای جریان تولید داشتیم و اساسا چقدر سینما بنا است كه جدی بگیرد و نسبت بچه های صنف سینما با این حوزه چیست. كسانی كه با نمای نقره ای همراه بودند خاطرشان است زمانی كه با آقای موسوی و اقباشاوی صحبت می كردیم یكی از نكاتی كه من روی آن تاكید كردم بحث نقش و فنین صنوف است و اینكه هنوز در صنف سینما وحدت نگاه وجود ندارد و سینما گرها معمولا به سلیقه و نگاه خودشان مواضعی را مطرح می كنند، یكی از مواضعی كه در یك هفته گذشته خیلی خبر ساز شد و به نظر من لااقل در حد اینكه یك سینماگری دست به قلم شد و موضع خودش را با این صراحت منتشر كرد قابل تامل و توجه بود و آن هم نامه سرگشاده وغیر منتظره بهروز افخمی به وزیر بهداشت بود كه بعضی ها حتی در چند ساعت ابتدایی منتظر تكذیب ماجرا بودند كه ماجرا چیست؟ آیا واقعا افخمی چنین نامه ای را نوشته است؟ چون مواضع عجیب و غریبی در نامه بود و این نامه نه تنها تایید شد بلكه بهروز افخمی بعد از آن یك گفت و گوی خیلی مفصلی در مورد دفاع از مواضعش در این نامه كرد. دكتر جلالی فخر از منتقدین سینما كه پزشك هم هستند واكنش تندی به آن نامه داشتند و سینماگران را از ورود به حوزه ای كه درتخصصشان نیست برحذر داشتند و گفتند كه اصلا چرا بهروز افخمی موضع گیری كرده است. بهروز افخمی امروز یك نامه عجیب و غریبی نوشت كه خوشحالم مجبور نیستم تا روی این نامه دومی صحبتی كنیم.
*پس دست به نوشتن آقای افخمی این روزها قوی شده است.
قوی شده است و نامه ای كه امروز خطاب به مصطفی جلالی فخر نوشته بود خیلی غیر منتظره تر از نامه قبلی بود. واژه هایی در خطاب به یك پزشك منتقد سینما ردیف كرده بود كه بالاخره موضع انتقادی گرفته بود و شرایط نشان می دهد كه بهروز افخمی سفت و سخت پای مواضعش ایستاده است و می خواهد علیه پروتكل های بهداشتی كه از طرف متخصصین امر تجویز شده است، باشد. او در مدل و قالب خودش است و بهروز افخمی را ما در سینما به این صورت می شناسم كه اگر بخواهد موضع گیرد تیزترین كلمات را انتخاب می كند.
*اگر بهروز افخمی این موضع تیز را نمی گرفت ما امروز در نمای نقره ای در مورد آن صحبت می كردیم؟
قطعا نه.
*بازی رسانه ای راه انداخته است و همه را یك جور سر كار گذاشته است.
بهروز افخمی یك دیدگاهی دارد و اگر اشتباه نكنم یك بار در برنامه نقد سینما شبكه پنج این را مطرح كرد و بین فیلم ابراهیم حاتمی كیا با 1917 اسكاری مقایسه ای كرده بود كه گفته بود این فیلم گرته برداری از فیلم دیده بانی ابراهیم حاتمی كیا است و سفت و سخت پای آن ایستاد. ذیل آن گفت كه من تعمد دارد كه مواضعم را تیز بگویم تا چهار نفر صدایشان در آید. این نامه را ذیل آن بدانیم كه در مورد این فیلم ساز با این مختصات داریم صحبت می كنیم و اگر مسئله ای اینجا مطرح می شود اصلا در كتمان كارنامه سینمایی بهروز افخمی نیست. كارگردانی كه عروس شوكران در كارنامه اش است، خودش را ثابت كرده است. منتهی الان درمورد وجه دیگری از بهروز افخمی صحبت می كنیم. همانطور كه گفتی وجه رسانه ای، ژورنالیستی و آن حوزه ای كه آقای بهروز افخمی علاقه دارد حرفای تند، تیز و جنجالی بزند.
*نكته ای است. ما می خواهیم با آقای فرهادی معاون محترم وزیر بهداشت صحبتی كنیم و قبل از اینكه وارد گفت و گو شویم باید بدانیم كه می خواهیم درمورد چه صحبت كنیم.
نامه بهروز افخمی خیلی بلند است و خیلی مشروح و سر درد دل منتهی مبتنی بر آمار است و مدعی است كه آمار جهانی را استخراج كرده است و به این نتایج رسیده است و اگر بخواهم خلاصه گویم؛ خلاصه موضع بهروز افخمی در نامه خطاب به وزیر بهداشت این است كه چرا دارید ایجاد وحشت در دل مردم می كنید و اگر بخواهم یك تیتر خلاصه گویم می گوید كه این مدل محدودیت اعمال كردن از هراس كرونا می تواند معایب و مضراتی داشته باشد كه می تواند سنگین تر از ابتلا به كرونا باشد كما اینكه بیماری كرونا را بارها در نامه تاكید می كند كه جز بیماری های ویرووسی می باشد و طبق آماری كه به آن استناد می كند می گوید كه خطر مرگ در آن پایین است.
*پس بیشتر روی صحبت آقای افخمی تاثیرات رسانه ای می باشد؟
اصلا یك تعبیری دارد. در نامه از شبح كرونا نام می برد و می گوید كه شبح كرونایی كه رسانه ها خلق كردند با واقعیت كرونا چندان همخوانی ندارد.
*سلامی عرض كنیم خدمت آقای بهروز افخمی كارگردان سینما و آقای محسن فرهادی عزیز معاون فنی مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت. وقتی خودشان هستند ما دیگر چیزی برای گفتن نداریم.
فرهادی: با عرض سلام. ابتدا یك اصلاحیه كوچك دهم كه بنده معاون فنی مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت هستم.
*احتمالا دارید زمانی كه گفتم معاون محترم وزیر را اصلاح می كنید؟
فرهادی: بله.
*من بهمراه ا محمد صابری در خدمت شما هستیم. آقای افخمی، نامه هایی كه اخیرا از شما منتشر شده بود را در مورد ویرووس كرونا و گفت و گویی كه با دكتر جلالی فخر به صورت مكتوب بین شما شكل گرفته بود را دست مایه كار قرار دادیم. اما فكر می كنم كه خودتان بهتر از هر كسی بتوانید در موردش حرف بزنید تا یك كلاغ چهل كلاغ نشود.
افخمی: 2 تا نامه است. نامه قبلی كه آخر آبان فرستاده شد، دقیق و مفصل است ولی این نامه اخیر در واقع یك جور فشرده كردن مطالب همان نامه اول است. فكر می كنم كسانی كه حوصله دارند همان نامه اول را بخوانند چون اطلاعاتش كاملا دقیق است و بر اساس آمارهای Worldometer، دانشگاه هاپكینز و گزارش های سازمان بهداشت جهانی است.
*صابری: من هم توصیه می كنم كسانی كه علاقه مند هستند تا موضع شما را بخوانند نامه اول را بخوانند. نامه دوم خیلی عصبی بود.
افخمی: عصبی نبود. حقیقت خورده ای از فرصت استفاده كردم چون آقای جلالی فخر اساسا ورودی در مطلب ندارد. ایشان ظاهرا جرات نداشته كه در بیمارستان ظاهر شود. در اوایل سال، ایشان در صفحه اشان نوشته بودند ما بیمارستان نمی رویم، مگر جانمان را از جوی آورده ایم. هیچی نظم و قانون ندارد و ما به بیمارستانی كه كرونا در آن باشد نزدیك نمی شویم.
*صابری: اما از نظر رسانه ای ایشان پزشك هستند و شما فیلم ساز. شاید مخاطب بگوید كه ایشان شانیت بیشتری برای ورود به موضوغ داشته باشند.
افخمی: ایشان پزشكی هستند كه در سینما دخالت می كنند و حرف بیخود می زنند. فكر می كنند كه ما در مورد پزشكی حتی اگر كه مسئله ریاضیات و دقیق بر اساس آمار باشد نمی توانیم حرفی بزنیم.
*صابری: ممنون از صراحت شما.
*جناب آقای فرهادی شما نامه جناب آقای افخمی را مطالعه كردید؟
فرهادی: متاسفانه نه. ولی الان به صحبت ها گوش كردم و فكر می كنم كه اگر قرار است تا در خصوص نامه صحبت كنیم، اطلاعات بیشتری دهید یا قبلش به من اطلاع می دادید تا آن نامه را مطالعه كنم.
*جناب آقای افخمی خودتان صلاح می دانید كه كلیت منظور و مرادتان را مطرح بفرمایید؟
افخمی: بله. من چكیده آمار worldometer ، دانشگاه هاپكینز و سازمان بهداشت جهان را كه در حدود 3 الی 4 ماه اخیر بررسی كردم. از روی نامه دوم می خوانم. اول این است كه كمتر از 1 درصد سالمندانی كه مبتلا به كرونا می شوند می میرند و بقیه یعنی بیشتر از 99 درصد بیماران با علائم های شدید بهبود میابند. این را من از روی آمار امریكا می گویم كه فكر می كنم آمار قابل اعتمادی است به این دلیل كه در آن جا دموكرات ها سعی می كردند كه از كشته های كرونا علیه ترامپ استفاده كنند و نمی گذاشتند هیچ جسدی از قلم بیافتد و اگر شما در آن جا آمار را بررسی كنید متوجه می شوید كه در فصل تابستان و زمستان البته فرق می كند، آخرین روز كشته ها به حدود 3 هزار نفر رسیده است بیش از 200 هزار نفر با علائم شدید تشخیص داده شدند بنابراین حتی امروز هم كشته از یك و نیم درصد كمتر است و البته كسانی كه امروز كشته شدند برای بستری های یك هفته یا 10 روز گذشته اند. ولی آن آمار را مقایسه كنید با تاخیر ده روزه متوجه خواهید شد كه چه تعدادی هر روز تشخیص با علائم شدید می شوند و چه تعدادی می میرند. در پزشكی امریكا در تابستان حدود نیم درصد كسانی بودند كه علائم شدید داشتند و الان كه موج دوم كرونا است و فصل سرد است كمتر از یك و نیم درصد است و مجموعا می توان گفت كه كمتر از 1 درصد سالمندانی كه مبتلا به كرونا می شوند می میرند و بقیه یعنی بیش از 99 درصد اشخاصی كه اغلب سالمند هستند بهبود پیدا می كنند.
*صابری: جناب افخمی این آمار چون جزییاتش در نامه مشروح است، من مخاطبین علاقه مند را ارجا می دهم تا متن نامه را بخوانند شما را به این جمع بندی رسانده است كه از عبارتی به اسم شبح كرونا در نامه اسم می برید و می گویید كه با واقعیت كرونا منطبق نیست و برداشتی كه من به عنوان مخاطب نامه داشتم احساس كردم شما كرونا را بیش از آنكه پدیده بهداشتی بدانید اساسا یك پدیده رسانه ای و تا حدودی سیاسی می دانید. این برداشت من درست است؟
افخمی: خیر. كرونا یك آنفولانزایی است كه احتمال خطر مرگ در آن كمتر از سایر آنفولانزاها می باشد یعنی اگر شما آنفولانزا مرس را در نظر گیرد، یك سوم كسانی كه مرس می گیرد می میرند. 12 درصد كسانی كه سارس می گیرند می میرند و آنفولانزاهای دیگر نیز 2 تا 4 درصد خطر مرگ دارند اما كرونا كمتر از 1 درصد خطر مرگ دارد و به این معنا واقعی است و یك آنفولانزا است. البته به آن معنا كه سرعت شیوع آن خیلی زیاد است یعنی اینكه هر كاری می خواهد بكند در طول حداكثر 2 فصل سرد انجام می دهد و این را از آن آمارها می شود تخمین زد. در حالی كه سایر آنفولانزها كه بیشتر از كرونا می توانند كشته داشته باشند هر كدام می توانند در طول 10 سال یا 5 سال به دلیل سرعت كم شیوع تلفاتی بیشتر از كرونا به بار آورند.
*جناب آقای فرهادی من خسته نباشید و خدا قوت می گویم به همه عزیزان كادر درمان كه در طول این چند ماه كه دیگر دارد به سال نزدیك می شود زحمات بسیاری كشیدند و خود شما و همه دوستانتان. نظر شما در مورد اظهار نظر آقای افخمی چیست؟
فرهادی: نمی خواهم كه وارد این بحث شوم چون واقعیت این است كه روی آن بخش من چندان تخصصی ندارم فقط این نكته را می خواهم تاكید كنم كه فعلا این بیماری ویرووس كرونا بالاخره تا اطلاعاتی كه فعلا از آن داریم طبیعتی است كه معرفی شده كه این یك ویرووس است، ویرووسی كه درمان قطعی ندارد و واكسن كاملا برای آن شناخته شده نیست و با این اخباری كه در یكی دو روز اخیر منتشر شده كه واكسن ها دارند تاییدیه می گیرند به هر حال تا بیاید ایمنی كلی را كه احتمال دارد اصلا ایمنی كلی دهد یا درصدی داشته باشد تا به كشورهایی مثل ما برسد مقداری زمان می برد و این نكته را تاكید می كند چون جناب آقای افخمی نیز فرمودند من می خواهم روی آن تاكید كنم خوشبختانه آمار مرگ و میر ویرووس كرونا نسبت به سایر ویرووس ها كمتر است ولی گیرایی آن خیلی بیشتر است به طوری كه آخرین بررسی هایی كه نشان داده شده اگر شما در كناریك فرد مبتلا به كووید 19 قرار گیرید پانزده دقیقه زمان لازم است تا شما حتما مبتلا شوید كه آن مبتلا شدن نیز پارامترهای مختلفی دارد. من می خواهم این نكته را خدمت شما عرض كنم این است كه درست است كه ما می گوییم مرگ و میر كمتری دارد ولی ما در كشوری قرار داریم كه بیمارستان ها و داروهای ما مشخص است، به اضافه اینكه شاید در بعضی از قسمتها رعایت فاصله گذاری ها و مسائل مربوط به بهداشت فردی و زدن ماسكمان از خیلی از كشورهای دیگر بهتر است، در برخی از پارامترهای دیگر شاید كمبودهایی را داریم. من نمی خواهم از موضع آقای افخمی صحبت كنم بلكه از موضع وزارت بهداشت صحبت می كنم، در موضع وزارت بهداشت حتی اگر ما یك نفر مرگ و میر داشته باشیم هم برای ما زیاد است، خصوصا اگر آن فرد سالمند باشد، چون از نظر فرهنگی ما كشوری نیستیم كه سالمندان خودمان را به سرای سالمندان ببریم و آنها را بیرون از خانواده نگه داریم، ضمن اینكه در همین مدتی كه ما درگیر كووید 19 در كشور بودیم افراد ارزشمندی را از دست دادیم كه سالمند و جزء اساتید دانشگاه بودند، از طیف هنرمندان خودمان شادروان پرویز پورحسینی كه یكی از هنرمندان بسیار با ارزش ما بود را از دست دادیم و من فكر می كنم همین پارامترها كافی است كه ما ویرووس كرونا را جدی بگیریم و پیشگیری كنیم تا راهمان به بیمارستان نیفتد.
صابری: آقای فرهادی شما حوزه محیط مسؤلیتتان مستقیما به محیط كار مرتبط است و این ملاحظاتی كه در مشاغل و اصناف مختلف دارد اعمال می شود یك بخشی از نامه آقای افخمی اشاره به این دارد كه اعمال این مدل ملاحظات و سخت گیری ها تاثیرات منفی و معكوسی می تواند روی صنوف مختلف داشته باشد، چه به لحاظ روحی و چه به لحاظ شغلی و معیشتی كه مضرات آن میتواند از ضررهای احتمالی كرونا پر رنگ تر باشد. مشخصا در این مورد خاص كه مقداری هم به حوزه تخصصی شما مرتبط است آیا چنین براوردی به لحاظ تخصصی وجود دارد كه مثلا آسیب روحی كه از منظر معیشتی كه می تواند به واسطه ملاحظات و رعایت پروتكل های بهداشتی وارد شود می تواند آسیبی بیشتر از كرونا داشته باشد یا خیر؟ اصلا چنین قیاسی موضوعیت دارد؟
فرهادی: من سؤال شما را با یك نكته خاص جواب می دهم، واقعیت این است كه سیاست اصلی و یا برنامه استراتژیك وزارت بهداشت در مقابل ویرووس كرونا و یا ستاد ملی كرونا اعمال محدودیت 100 درصدی نداشته است، یعنی ما به سمت قرنطینه قهرآمیز نرفته ایم، ولی مثل برخی از كشورهای دیگر در ابتدای ویرووس كرونا مثل انگلستان یا سوئد عملا پیرو این نظریه هم نبودیم كه اصلا نباید محدودیت اعمال كرد، كل محدودیتی كه در سطح شهرهای ما اعمال می شود صرفا به نوعی خرید وقت است، به این شكل كه ما بتوانیم بیماری را مدیریت كنیم، الان در دو الی سه هفته ما قبل از صحبت امروز ما، ما سیر صعودی شدیدی در ابتلا به بیماری، بستری در بیمارستان ها و متاسفانه فوت را داشتیم، این محدودیت دو هفته گذشته كه اصلا خواست ستاد و وزارت بهداشت نبود را مجبور شدیم كه اعمال كنیم. از فردا طیف وسیعی از اصناف و واحدهای مختلف چیزی حدود 80 درصد فعالان صنفی و صنعتی و تجاری و بازرگانی به سر كار خودشان بر می گردند و این اتفاقا باید با رعایت مسائل بهداشتی توأم باشد. قطعا اگر رعایت و پیشگیری بهداشتی را در اولویت نداشته باشیم ممكن است ضرر این محدودیت ها بیش از خود آن بیماری شود.
*آقای افخمی برای جمع بندی صحبتی دارید؟
افخمی: همانطور كه می دانید مطلب مقداری پیچیده است و من در نامه اول كه 8 صفحه بود متوجه شدم كه خیلی از مردم حوصله خواندن 8 صفحه مطلب را ندارند اما الان اگر بخواهم بحث را در چند دقیقه جمع كنم نمی توانم چون باید وارد ارقام شوم. من نامه اول را به دكتر نمكی نوشتم و موضوع آن این بود كه در 6 ماه اول شروع كرونا سیاست های شما درست بوده و تمام كارهایی كه كردید را باید می كردید چون با یك بیماری ناشناخته مواجه بودیم و این آماری كه الان در اختیار من است اصلا نبود و اصلا نمی شد از آن آمار نتیجه گیری كرد كه سرعت شیوع چقدر است یا شیوع كامل چه زمانی اتفاق می افتد، هیچ نتیجه گیری روشن و با تخمین درستی نمی شد كرد اما الان 3 ماه است كه بیماری بالا و پایین خودش را نشان داده و نشان داده كه قابل جلوگیری نیست و الان بیش از 40 میلیون نفر از مردم ایران كرونا گرفته اند و رد كرده اند و ایمنی دارند و این افسانه ایمنی موقت هم دروغ بود و برای این پخش شده بود كه مردم را وحشت زده كند و الان چون واكسن آن آماده شده است دیگر فراموش شده است چون اگر قرار باشد ایمنی كرونا موقت باشد طبیعتا هیچ آدمی به دنبال ساخت واكسن نمی رفت چون ایمنی واكسن نسبت به ایمنی خود بیماری كوتاه مدت تر است.
صابری: آقای افخمی فارغ از این موارد و توضیحاتی كه مطرح شد، من همه مردم را ارجاع می دهم تا متن كامل نامه را بخوانند چون به نظر من خواندنی است. شما سینماگر هستید و عضو خانواده سینما هستید و یك بگو مگوها و اختلاف نظرهایی در صنف سینما در مورد كار سینما وجود دارد، اینكه فیلمها باشند یا نباشند، اكران باشد یا نباشد، جشنواره باشد یا نباشد، ما در این موارد خیلی ندیدیم كه شما موضع صریحی در مورد صنف خودتان بگیرید. موضع شما در این زمینه چیست؟
افخمی: زمانی كه من می بینم سیاست های كلی دارد به همه مردم صدمه می زند(خصوصا در چند ماه اخیر)، اگر بخواهم در مورد صنف خودم صحبت كنم یكجوری صنفی و جناحی عمل كرده ام و نمی خواهم این كار را كنم، این وظیفه خانه سینما است و وظیفه كسانی است كه اتفاقا می خواستند همه را بیكار كنند آن هم به قیمت اینكه مثلا یك پیرمردی در یك پروژه ای كه بیماری های زمینه ای هم داشته مرده است، لذا دائما درخواست می كردند كه همه كارها تعطیل شود كه البته آنها باید پاسخگوی اعمال خودشان باشند. من نمی خواهم وظایفی كه خانه سینما انجام نمی دهد را انجام دهم.
صابری: یعنی علی الظاهر منتقد هستید.
افخمی: بله. خانه سینما مثل یك حزب عمل می كند و مثل حزبی عمل می كند كه فقط می خواهد ببیند چقدر می تواند كرونا را سیاسی كند و از آن سوءاستفاده كند. ما اینجا با یك سیاست های كلی مواجه هستیم كه مربوط به وزارت بهداشت است و همانطور كه گفتم من در 6 الی 7 ماه اول یعنی از اسفند تا شهریور ماه هیچ نقدی ندارم چون خودم هم نمی توانستم با آن اطلاعاتی كه آن موقع در دست بود كار دیگری كنم و می ترسیدم كه بگویم مثلا ایمنی جمعی باید اتفاق بیفتد یا می ترسیدم سیاست های سوئد را توصیه كنم تا اعمال شود.
صابری: با این نگاه احتمالا پروژه خود شما كه در دست ساخت است خیلی تحت تاثیر ملاحظات كرونایی نیست. درست است؟
افخمی: ما هیچ وقت خودمان نخواستیم كه ملاحظات را اینگونه اعمال كنیم البته بخاطر اینكه تلوزیون صلاح نمی دید كار ما 3 ماه تعطیل شد، یعنی از عید تا آخر بهار كار نكردیم. من می خواهم بگویم كه به تشخیص شخص خودم فهمیدم كه كرونا در تابستان خیلی كم اثرتر است و در همان تابستان هم خودم كرونا گرفتم و رد كردم. من الان بیماری را می شناسم و تجربه شحصی دارم ولی نمی توانم بگویم خوب بود وزرات بهداشت همان موقع می گفت الان هركسی كه می تواند بیماری را بگیرد چون هركس الان بگیرد بهتر است چون ویرووس ضعیف است، من نمی خواهم كسی را به خاطر كارهایی كه سیاستمداران خیلی محتاطانه تر باید در مورد آن تصمیم بگیرند سرزنش كنم اما الان 3 الی 4 ماه است كه می شود فهمید كه از نیمه شیوع كرونا گذشته و به شیوع كامل نزدیك شده است و دیگر نمی شود كاری كرد و این واكسن ها هم مسائل مشكوكی است كه معلوم نیست می خواستند از آن پول در آورند یا یك جنجال و هیاهوی جهانی بوده یا خیر! من فكر می كنم اگر قرار است در مورد این موضوع دقیق تر صحبت شود اول دكتر فرهادی باید آن نامه 8 صفحه ای و بعد نامه دوم كه فشرده همان نامه 8 صفحه ای است را بخوانند و بعد من در خدمت شما هستم.
*آقای افخمی خیلی متشكرم كه با ما همراه شدید. حضور شما به ما كمك كرد كه ما دقیق تر و شفاف تر از مواضع شما آگاه شویم. برای شما آرزوی سلامتی و موفقیت دارم. آقای فرهادی، در صحبت های جناب آقای افخمی یك اشاره ای به عدم رضایت از تعطیلی ها شد و ایشان خیلی شفاف اشاره كردند كه موافق تعطیلی ها نیستند. بین صحبتهایی كه شما مطرح كردید هم اگر اشتباه نكنم این نكته مطرح شد كه وزرات بهداشت هم خیلی موافق تعطیلی نبوده است. این را درست متوجه شدم؟
فرهادی: اجازه بدهید كه من این را اصلاح كنم؛ منظور من این بود كه ما قلبا دوست نداشتیم كه تعطیل شود ولی موافق تعطیلی ها هستیم. جناب آقای افخمی در حوزه هنر اندیشمند هستند و می توانند نظرات متفاوتی داشته باشند؛ در رابطه با ابتدای پاندمی جهانی كرونا دیدهای متفاوتی وجود داشت، یك دیدی كه الان ایشان به آن معتقد هستند عمدتا معتقدین آن در انگلستان و سوئد بودند كه هر دو این كشورها بعد از مدت كوتاهی برگشت كردند و حتی آقای بوریس جانسون خودش هم به این بیماری مبتلا شد و عملا آن ایمنی جمعی یا ایمنی گله ای توسط یكسری از اپیدمیولوژیست ها مطرح شد كه یك نظریه است و كسی خیلی دنبال آن نیست.
*چرا دنبال آن نیستند؟ چون مورد تایید نیست؟
خیر؛ به این دلیل كه ایمنی جمعی یعنی شما پروتكل بهداشتی را رعایت نكنید و خودتان را در معرض آلودگی قرار دهید، درست است كه میزان مرگ میر نسبت به سایر بیماری ها پایین تر است؛ این یك مدلینگ ریاضی است و مدلی است كه خیلی با طبیعت انسان و بدن انسان فاصله دارد، ممكن است شما این ایمنی جمعی را در یك كشور 80 میلیونی ایران به دست آورید به شرط اینكه بالای 60 درصد ابتلا داشته باشید ولی قبل از اینكه شما به این 60 میلیون برسید باید به میلیون ها مرگ هم برسید، بالاخره 1 تا 2 میلیون فرد باید جان خودش را از دست بدهد كه این واقعا جبران ناپذیر است؛ ضمن اینكه عدد 40 میلیونی كه آقای افخمی فرمودند هم یك نظریه است، اگر عدد را اشتباه نكنم كمتر از حدود چند درصد مبتلا داشتیم، حتی با وجود كسانی كه تست قطعی هم نداده باشند، یعنی ما با كل دنیا بسیار با آن نظریه 60 درصدی فاصله داریم.
*آقای دكتر فرهادی، آقای افخمی در صحبت هایشان اشاره كردند كه در بعضی از پروژه ها چند پیرمرد كرونا گرفتند و فوت كردند؛ تعبیر و تفسیر شما از این موضوع چیست؟ آیا ما می توانیم بگوییم كه آنها گنجینه های فرهنگی ما هستند و یك نفر انقدر مهم است كه پروژه ها را تعطیل كنیم. این به لحاظ پروتكل ها چگونه تعبیر می شود؟
من فكر نمی كنم سینمای ایران (علی رغم اینكه من خیلی در این زمینه تخصص ندارم) بتواند فردی مثل آقای پورحسینی را در كوتاه مدت پرورش دهد. اینها گنجینه های ما هستند، یا حتی در كادر ما، در وزارت بهداشت و درمان، ما اساتید مختلف در رشته بیهوشی، جراحی، از بین بازرسان وزارت بهداشت و از بین پرستاران آدمهایی را از دست داده ایم، پرورش تك تك این افراد هزینه مالی و معنوی می برد. من به عنوان وزارت بهداشت تاكید می كنم باید پروتكل های بهداشتی رعایت شوند و بیماری و خدایی نكرده مرگ حتی یك نفر برای ما مهم است و باید جلوی آن را بگیریم.
*آقای فرهادی این ماجرا سوی دیگری هم دارد، یعنی همانقدر كه جان یك نفر اهمیت دارد ممكن است تصمیماتی كه در مورد تعطیلی ها گرفته می شود به صورت غیر مستقیم جان و روان خیلی از آدم ها را از بین ببرد(چه در كوتاه مدت و چه در بلند مدت)؛ اینكه ما چطور تصمیم بگیریم كه بدون حذف صورت مساله، تصمیم میانه ای بگیریم بحثی است كه بارها در مورد آن صحبت شد است، سؤال مشخص من این است كه: شما فرمودید از فردا 80 درصد صنوف بازگشایی می شوند و فعالیتشان را با ضوابطی كه معرفی شده است آغاز می كنند. چرا هنوز سینما جزء مشاغل گروه 3 تلقی می شود؟ یعنی از كافه و رستوران خطرناكتر است؟
طبیعت این بیماری كه ما تا الان شناخته ایم دو آیتم قطعی علمی دارد. یكی اینكه این بیماری تنفسی است ولی بیماری تنفسی كه از طریق قطرات تنفسی هم مبتلا می كند، دوم اینكه عامل اصلی تجمع باعث رونق و گسترش بیماری می شود یعنی هرجایی كه تجمع باشد، این تجمع می تواند در سینما، تئاتر، مدرسه، دانشگاه، حوزه، مراسم ملی، جشن ها و خدایی نكرده در مراسم عزا اتفاق بیفتد. بنابراین راه قطعی آن این است كه همه در منزل بمانند و هیچ كس سر كار نرود ولی عملا این كار برای ایران و هیچ كشور دیگری امكان اجرا ندارد، برای همین با محدودیت ها به طور مشخص در ایران ما كل واحدها را به 4 گروه شغلی تقسیم كردیم، ما در گروه اول هم مكان هایی داریم كه ریسك بالایی دارند ولی نیاز هم بالا است مثل جایگاه های سوخت، جایگاه های سوخت از جاهایی است كه اگر احتیاط نكنید خطر ابتلای زیادی دارد ولی متاسفانه به دلیل نیاز جامعه نمی توانیم آن را تعطیل كنیم؛ سینما و تئاتر هم به همین فرم است ولی زمان آن رسیده است كه كسانی كه بانیان سینما و تئاتر هستند به جای اینكه به این سمت بروند كه ما نباید پروتكل ها را رعایت كنیم، شكل سینما و تئاتر را تغییر دهند، مثل سینما خودرو، تئاتر خودرو..
*یعنی تئاتر در فضای باز؟
بله. باید بتوانیم این كار را انجام دهیم تا بتوانیم خودمان را تطبیق دهیم و از این بحران حاد كرونا خودمان را نجات دهیم.
*آقای فرهادی خیلی از شما متشكرم و از شما و همه كادر درمان تقدیر و در برابر شما تعظیم می كنم كه در این ماه ها خیلی زحمت كشیدید. متشكرم كه با حسن نیست با نمای نقره ای همراه شدید. محمد صابری یك جمع بندی داشته باشیم و یك نكته ای را هم باید در نظر بگیریم كه شاید در جمع بندی شما باشد، درست است كه تعطیل كردن پمپ بنزین ها ممكن است گردش فعالیت های شهری را كلا مختل كند اما فراموش نكنیم كه آن كسی كه در سینما و تئاتر فعالیت می كند، این باور را باید تغییر دهیم كه این كار یك امر تفریحی و تجملی نیست و گروه بزرگی از افراد زندگیشان را با این كار تامین می كنند. ممكن است ما برای تفریح به سینما و تئاتر رویم اما این تفریح ما چرخ زندگی یك آدم را می چرخاند. درست است؟
صابری: بله. این مشغله و شغل یك طیف است و اساسا بزرگترین آسیبی هم كه در دوران كرونا متوجه هنرمندان بود و خیلی خودش را نشان داد و صنوف هم به فراخور آن را مطرح كردند این است كه در قانون وزارت كار، هنر و هنرمندی به عنوان شغل تعریف نشده است، خوب شد كه به این موضوع اشاره كردید و انشالله این اتفاق بیفتد. حتما در دو ساحت تولید و اكران مباحث خیلی متنوعی قابل طرح است. در مورد تولید به نظر من خود صنوف الان باید به یك جمع بندی برسند كه به چه صورتی می توانند پروتكل ها را رعایت كنند و چرخ تولید را به راه اندازند، خبر خوب برگزاری جشنواره فیلم فجر هم مقداری ما را امیدوار كرد كه این ویترین زحماتی كه دارد كشیده می شود یك جایی دیده شود و مقداری خوشحال شویم كه در سال 99 هم چرخ سینما چرخید و به تولیداتی رسید. حتما به فراخور و زمانی كه بیشتر درباره جشنواره می خواهیم صحبت كنیم می شود در مورد تولید هم صحبت كرد. من به عنوان خبرنگار این حوزه كه سینما و تئاتر را رصد كرده ام در مورد اكران تاكید می كنم كه نباید فراموش كنیم كه اینها جزء صنوفی بودند كه به بهترین شكل پروتكل ها را رعایت كردند، سالن های سینمای ما، مجموعه های تئاتری ما در زمینه رعایت مسائل بهداشتی یكی از بهترین عملكردها را داشتند و حتی جایی خواندم كه مدیر كل هنرهای نمایشی گفته بود كه ما حتی می توانستیم تجربه خودمان در این زمینه را با جهان به اشتراك بگذاریم؛ این را گفتم كه ای كاش اگر بنا است تصمیم گیری برای آغاز كار و فعالیت مجدد صنوف گرفته شود یك نگاه متفاوتی شود كه الزاما سالن سینما و سالن تئاتر به واسطه اینكه محل تجمع است، خطرناك نیست.
*صنوف دیگر كه می خواهند فعالیتشان را از فردا آغاز كنند بیایند و از تجربه بچه های سینما و تئاتر استفاده كنند تا بتوانند در صنف خودشان به خوبی این قواعد را رعایت كنند.

دسترسی سریع