چند روز پیش خبری مهم برای سینمای ایران در سطح جهانی بر روی تارنماها قرار گرفت كه جای بررسی و تحلیل دارد. بخش محبوب «كلاسیك كن» امسال هفدهمین دوره خود را با نمایش برخی از فیلمهای خاطرهانگیز و ماندگار تاریخ سینما جشن میگیرد.
به گزارش روابط عمومی رادیو نمایش، خبر حائز اهمیت این بود كه از ایران نیز فیلم «شطرنج باد» ساخته محمدرضا اصلانی، و به تهیه كنندگی بهمن فرمان آرا ، در این بخش حضور دارد.
برنامه یكشنبه گیومه نیز در روز یكشنبه به این موضوع پرداخت.
مهمانان این برنامه آقایان رضا درستكار منتقد سینما، رائد فریدزاده دبیركل بخش بین الملل سازمان سینمایی، ایزد مهرآفرین منتقد سینما و پرویز جاهد فیلمساز و مدرس سینما بودند.
در ابتدا رضا درستكار منتقد سینما گفت: همیشه رسانهها جز اصلی جشنواره كن هستند.
بازار كن، جریان هنری از همه كشورها، و مردمی كه كن را دنبال می كنند، از ستون های اصلی دیگر جشنواره كن هستند.
جشنواره كن به سینمای ما خیلی خدمت كرده است و عباس كیارستمی محصول كن است.
همیشه كن بهترین فیلمسازها را انتخاب میكند كه فلاسفه سینمای دنیا هستند .
درستكار افزود: كن به نوعی یك دبیرخانه دائمی دارد و از فردای جشنواره امسال، سال آینده را آغاز میكند.كن به خوبی همه اخبار را دنبال میكند و میتوان گفت كن یك مولتی فستیوال است و همه چیز را رصد میكند و به همین دلیل جز اولین جشنواره های بود كه كار خود را امسال به دلیل كرونا كنسل كرد .
وی ادامه داد: شطرنج باد در مركز گسترش سینمای ساخته شد و همان زمان برای ساخت این فیلم امكانات خاص فراهم شد.یكی از مهمترین فیلمهای خوب تاریخی ایران همین فیلم شطرنج باد است.در آن دوران اكران ناموفقی داشت ولی بعد از انقلاب اسلامی سینماگران به اهمیت این فیلم پی بردند.
درستكار تأكید كرد: این اتفاق كه شطرنج باد در این فستیوال حضور دارد بسیار اتفاق مهمی است.این فیلم مثل جواهری در تاریخ ایران میدرخشد.
در بخش بعدی برنامه رائد فرید زاده دبیر بخش بین الملل سازمان سینمایی گفت:
حضور در عرصههای بینالمللی فیلمی از ایران باعث مباهات فرهنگ و هنر ایران است.
این فیلم در جشنواره لومیر اكران خواهد شد .
فرید زاده افزود: بنیادی كه این فیلم را ترمیم كرده است از طرف مارتین اسكورسیزی انجام شده است و مشخص نیست كه آیا این فیلم در اختیار خانه فیلم ایران قرار خواهد گرفت یا خیر.
ایزد مهرآفرین منتقد سینما مهمان دیگر برنامه بود كه درباره این فیلم گفت:
این فیلم با توجه به احاطه فیلمهای فارسی در سینمای ایران، فیلمی بسیار مهم است
و این نشاندهنده قدرت سینمای ایران است و فیلمی است كه نشان میدهد فیلمسازان ایران حرفی برای گفتن داشتهاند.
وی افزود: این فیلم در زمان خود مورد بیتوجهی مخاطبان خود قرار گرفت ولی به مرور توانست جای خود را محكم كند و اینكه در آن زمان با استقبال مخاطب روبرو نشد نكنه منفی نخواهد بود.
فرید زاده در آخر گفت: جشنواره هم به معیار مخاطبین توجهی ندارد و بیشتر نگاه هنری به این موضوع دارد.كن نیز به دنبال فیلم ایرانی است و آنها به دنبال اندیشه و نگاه ایرانی هستند .
در بخش آخر برنامه پرویز جاهد مدرس و فیلمساز مهمان گیومه بود وی درباره فیلم شطرنج باد و جشنواره كن گفت:بخش واحد كلاسیك كن فیلمهایی كه ارزش سینمایی دارند و فیلمهایی كه روی آنها كار شده است و فریم به فریم اصلاح نور و رنگ صورت گرفته است و نسخههای ترمیمی و اصلاحی آن فیلمها در جشنواره نمایش داده میشود
جاهد افزود: خیلی از فیلمها هستند كه زمان بر روی آنها اثر میگذارد و نگاتیوهای آنها از بین میرود و اگر موزههای سینمایی نباشند كه آنها را نجات دهند آن فیلمها از بین خواهد رفت.فیلمی مانند شطرنج باد كه خطر نابودی داشت ،فیلمی بود كه در یك دوره تاریخی خاص ساخته شد و خیلی كم دیده شد.
جاهد گفت: كن برای تمام دنیا مهم است و یك فستیوال منحصر به فرد در دنیا است.
این جشنواره یكی از قدیمی ترین فستیوالهای جهان و محل كشف استعدادهای خلاق سینمای دنیاست.شاید بتوان گفت شهرت سینمای ایران نیز به نوعی مدیون كن است.
پرویز جاهد در آخر گفت: هر فیلمسازی آرزو دارد كه فیلمش در این جشنواره نمایش داده شود و كن نه تنها فیلمها را نشان میدهند بلكه حمایت نیز میكند و خود فستیوال یك اتفاق سینمایی بزرگ است كه متاسفانه امسال آن را نداریم.