برنامه زنده رادیویی «استودیو هشت »با حضور میهمانان به «نقالی علوی» و فیلم تأتر « یك شهر بی پرنده» پرداخت .
به گزارش روابط عمومی رادیو نمایش، كوروش زارعی مدیر مركز هنرهای نمایشی حوزه هنری انقلاب اسلامی در گفت و گو با استدیو8 در مورد نقالی علوی گفت: از سال 95 دفتری را در مركز هنرهای نمایشی تحت عنوان دفتر تعزیه و هنرهای آیینی و نمایشی تاسیس كرده اند لذا اولین كاری كه در آن سال انجام داده اند طراحی جشنواره نقالی علوی بود و 4 دوره از آن را تا سال گذشته برگزار كردند امسال هم بخاطر شرایط كرونا با رعایت پروتكل های بداشتی و به صورت فضای مجازی برگزار كرده اند.
وی افزود: به هر حال نقالی و پرده خوانی جزء هنرهای نمایشی سنتی ایرانی است كه سال ها مهجور واقع شده بود یا فراموش شده بود اما با این جشنواره ها دوباره احیا شد ، جشنواره نقالان علوی در ایام دهه ولایت و ایام عید غدیر برگزار می شود.
وی ادامه داد : این جشنواره باعث شد كه اتفاقات خوبی رخ دهد به عنوان مثال در دور آخر 20 نقل چاپ شده ، به اصلاح طومارهای نقالی كه مشكل داشت پرداخته شده و كم كم دارند به سمتی می روند كه طومارهای نقالی بر اساس نهج البلاغه نوشته شود و یك تحولی در طومار نویسی نقالی به لحاظ موضوعی و محتوایی ایجاد كنند كه نقل ها سندیت تاریخی درستی داشته باشند و به فرهنگ و آیین قدیم به درستی پرداخته شود.
زارعی تأكید كرد: هدف دیگر این مركز در این 4 سال ، نقل شاهنامه و شاهنامه خوانی بود كه متاسفانه به دلیل كرونا و اوضاع اقتصادی جامعه ، چون برگزاری جشنواره ها مستلزم هزینه هایی است ، امكان برگزاری جشنواره برای این مورد وجود نداشت اما شرایط كرونا باعث شد كه به سمت فضای مجازی بروند و امكان برگزاری جشنواره فراهم شود و نزدیك به 713 اثر به دبیرخانه جشنواره ، در مرحله اول ارسال شد و در داوری اول 313 اثر به مرحله داوری راه پیدا كردند
وی در ادامه افزود كه ؛ این اتفاق ، اتفاق مباركی بود و جشنواره اختتامیه خوبی برگزار شد. .
زارعی همچنین عنوان كرد : وقتی در آستانه برگزاری اختتامیه جشنواره بودند آقای بناساز تماس گرفتند و گفتند مدیر رادیو نمایش از این جشنواره مطلع شدند و از طرف ایشان اعلام كردند كه اگر بشود سال آینده تفاهم نامه ای نوشته شود تا رادیو نمایش هم در این جشنواره مشاركت داشته باشد و حوزه هنری انقلاب اسلامی و اداره كل هنرهای نمایشی صدای جمهوری اسلامی بتوانند مشتركا این جشنواره رادر زمینه شاهنامه خوانی و نقل شاهنامه برگزار كنند و حتی این امكان وجود دارد كه بعدا در بحث نقل ادبی هم با هم مشاركت كنند
وی خاطرنشان كرد قرار است طی هفته آینده جلسه ای برگزار شود و در مورد این موضوع صحبت شود .
زارعی در مورد مراسم اختتامیه جشنواره نقش ها نیز گفت : این جشنواره در سه بخش ؛ كودك و نوجوان ، جوان و بزرگسال و هر كدام از این ها در بخش خانم ها و آقایان در 12 بخش برگزیدگان را معرفی كرد و نفرات اول برگزیده هر بخش ، به نمایندگی از همه برندگان دعوت شدند و به آنها جایزه دادند و با یك جمع محدود 30 نفر متشكل از هیئت داوران ، دبیران عینی و اجرایی و پیشكسوتان و برگزیدگان به مشهد رفتند و در جوار آرامگاه فردوسی اختتامیه را برگزار كردند و مردمی كه برای بازدید از موزه فردوسی امده بودند به ایشان پیوستند و حدود 100 تا 150 نفر شدند. .
البته همه این موارد با رعایت پروتكل های بهداشتی انجام شد .
چون نقالی و پهلوانی پیوندی دیرینه با هم دارند ، در این میان تجلیلی از پهلوانان نامی استان خراسان رضوی هم انجام شد. .
زارعی در آخر هم افزود كه ؛ این جشنواره دو هدف دارد ، یك اینكه سال گذشته رهبر معظم انقلاب در جمع شاعران یك دغدغه ای را مطرح كردند كه زبان فاخر فارسی رو به فرسایش و نابودی است و همه آحاد جامعه فرهنگی باید از این مورد جلوگیری كنند و دوم اینكه پیوند بین اسطوره های دیروز مثل ابوالقاسم فردوسی با اسوه های امروز مثل حاج قاسم های سلیمانی ، شهید همت ها و پهلوانانی كه امروز برای این مملكت جانفشانی می كنند و از آب و خاك و كیان ما دفاع می كنند ، است.
در ادامه ناصر آویژه بازیگر و كارگردان تئاتر و تلویزیون در گفت و گو با استدیو 8 در مورد فیلم تئاتر یك شهر بی پرنده گفت: :
سایت تیوال ، نمایش یك شهر بی پرنده و نمایش پسر نیل كه یك نمایش تاریخی برای گروه سنی كودكان و نوجوانان است را كار می كند ، بازدید از این نمایش ها بد نبوده اما به هر حال باید تبلیغ به صورت شهری انجام شود درصورتیكه تبلیغ ها محدود هستند و در حد فضای مجازی هستند
وی ادامه داد : دو نمایش دیگر نیز در این بازه زمانی به نظر بازدید خوبی داشته اند مانند مش مش قلی خان و نمایش صندوقچه مروارید كه اینها را نمایش نت پخش می كند .
آویژه تأكید كرد: به نظر می آید كه نمایش نت به جهت اینكه به صورت تخصصی تر در پخش فیلم تئاتر كار می كند بازدید بیشتری دارد و این خیلی خوب است كه یك مجموعه فقط به صورت تخصصی برای فیلم تئاتر كار می كند ، به نظر یك حركت تازه ای است و این حركت تازه نیاز به زمان دارد و عاملش هم خط شكن هایی مثل خودشان هستند مخصوصا در بخش كودك كه به این شكل خاص نبوده است .
آویژه اظهار داشت كه به صورت انحصاری جزء اولین هایی است كه فیلم تئاتر كودك تولید كرده . تقریبا از سال 86 كه اولین فیلم تئاتر به نام مش مش قلی خان را تولید كرده در آن زمان این نمایش را به صورت فیزیكال ارائه می دادند و خیلی هم بازدید خوبی داشت و بعد زمانی كه VOD بخاطر جریانات كرونا كه بچه ها نمی توانند حضوری نمایش را ببینند ، این كار یك فرصت خیلی خوب است اما تا جا بیفتد زمان می برد .
آویژه در جواب این سوال كه آیا بعد از عادی شدن شرایط و فعال شدن دوباره ، می شود مقوله فیلم تئاتر در حوزه كودك را ادامه داد ؟
گفت : بله ، چون همانطور كه قبلا گفته شد در سال 86 كه DVD نمایش مش مش قلی خان را ارائه می دادند ، همزمان هم تئاترش در حال اجرا بود و هر دو كاركرد خودشان را داشتند و در حقیقت به صورت موازی كارایی خوبی داشتند .
وی افزود: حالا از فضای اینترنتی می شود استفاده كرد به این صورت كه مثلا اگر تئاتری در حال اجرا است و اجرای آن تمام می شود همزمان می شود در فضای اینترنتی دیده شود . هم كسانی كه نتوانستند كار را ببینند می توانند از این فضا استفاده كنند هم مخصوصا برای كودكان كه دوست دارند چندبار یك نمایش را ببینند مفید است .
وی همچنین افزود برای ارتقای كیفیت وقتی كاری تمام می شود سعی می كنند دوباره استدیو بگیرند و از اول نمایش را تولید كنند. .
آویژه درپایان گفت : در این مدت تنها كاری كه انجام داده گرفتن مجوز انتشار برای نمایشنامه های همسرشان ، خانم گیتا داوودی بود و در حال حاضر مشغول تولید یك مجموعه تلویزیونی هستند كه در مورد شغل نوجوانان ، به نام كارستون است كه یك میان برنامه است و قرار است در شبكه های مختلف پخش شود.